Leger van Vrede

 

Blog

Lees hier over diverse onderwerpen met betrekking tot de Bijbel, het leven als Christen en theologie.

2023-04-24

Geloof voor anderen

Als iemand zijn eigen geloof moet hebben om genezen te worden als ik voor hem bid, waarom bid hij dan zelf niet? Daarbij komt nog dat er geen Bijbelse grond voor is.

Is iemand onder u ziek? Laat hij dan de ouderlingen van de gemeente bij zich roepen en laten die voor hem bidden en hem met olie zalven in de Naam van de Heere. En het gelovig gebed zal de zieke behouden en de Heere zal hem weer oprichten. En als hij zonden gedaan heeft, zal hem dat vergeven worden. (Jak 5:14-15)
Wie bid het gelovig gebed? Wie moet er dus geloven in de genezing?

En hen die geloofd zullen hebben, zullen deze tekenen volgen: in Mijn Naam zullen zij demonen uitdrijven; in vreemde talen zullen zij spreken; slangen zullen zij oppakken; en als zij iets dodelijks zullen drinken, zal het hen beslist niet schaden; op zieken zullen zij de handen leggen en zij zullen gezond worden. (Mark 16:17-18)
Wie legt de handen op? De gelovigen.. dat zijn dus de mensen die geloven… Wie moet er dus geloven? Als het hier de zieke was, waarom heeft hij dan een teken nodig als hij toch al gelooft?

1 En Hij ging vandaar weg en kwam in Zijn vaderstad en Zijn discipelen volgden Hem. 2 En toen het sabbat geworden was, begon Hij in de synagoge te onderwijzen; en velen die luisterden, stonden er versteld van en zeiden: Waar heeft Deze die dingen vandaan en wat is dit voor wijsheid die Hem gegeven is, dat ook zulke krachten door Zijn handen gebeuren? 3 Is Dit niet de timmerman, de Zoon van Maria en de Broer van Jakobus en Joses en van Judas en Simon? En zijn Zijn zusters niet hier bij ons? En zij namen aanstoot aan Hem. 4 En Jezus zei tegen hen: Een profeet is niet ongeëerd, behalve in zijn vaderstad en bij zijn familie en in zijn huis. 5 En Hij kon daar geen kracht doen, maar Hij legde slechts enkele zieken de handen op en genas hen. 6 En Hij verwonderde Zich over hun ongeloof. En Hij trok de dorpen in de omgeving rond en gaf er onderwijs.
(Mark 6:1-6)

Een veel aangehaalde tekst ‘zie je, Jezus kon geen grote dingen doen door hun ongeloof’
Maar, wat gebeurt er in vers 5? Jezus legt op enkele zieken de handen en Hij geneest ze! Halleluja, midden in hun ongeloof. Volgens mij is het zo dat ze aanstoot aan hem namen (vers 3) en daarom niet bij Jezus kwamen om genezen te worden. Misschien dat er een paar lamme mensen in de straat lagen die niet snel genoeg konden wegkruipen en waar Jezus dus bij kon komen.. Maar het stopte in ieder geval niet de kracht van God, want anders hadden deze mensen ook niet genezen kunnen worden.

19 Toen kwamen de discipelen bij Jezus en zeiden, toen zij alleen waren: Waarom konden wij hem niet uitdrijven? 20 Jezus zei tegen hen: Vanwege uw ongeloof, * want voorwaar, Ik zeg u: Als u een geloof had als een mosterdzaad, u zou tegen deze berg zeggen: Verplaats u van hier naar daar! En hij zou gaan, en niets zou voor u onmogelijk zijn. 21 Maar dit soort gaat niet uit dan door bidden en vasten.
(Mattheus 17:19-21)

Door wiens ongeloof kwam het dat deze geest niet uitgedreven kon worden?
Vaak wordt er gezegd dat deze geest niet uitging dan door bidden en vasten, dit is volgens mij geen juiste uitleg van vers 21, dat zou namelijk de opmerking over ongeloof weer ontkennen. Ik denk dat het hier gaat om het ongeloof, dit soort ongeloof verdwijnt alleen door bidden (en vasten… de NBV laat het vasten helemaal weg, Jezus had ook gezegd dat zijn discipelen niet hoefden te vasten zolang de bruidegom aanwezig was.[Matt 9:15])

Wie had er geloof voor Lazarus? (Joh 11)
Niet hijzelf, hij was dood. En blijkbaar ook zijn zussen niet. (vers 24, Martha denkt op een ander niveau dan Jezus, aan de laatste dag in plaats van aan vandaag. Dat hoor ik ook vaak, God zal ons genezen op de nieuwe aarde/in de Hemel… Vers 39: Martha wil zelfs de steen niet wegrollen omdat Lazarus stinkt. Vers 42 maakt duidelijk dat de omstanders nog niet geloven en dat Jezus bid zodat zij zullen gaan geloven dat Hij door God gezonden is) Vers 44 komt Lazarus levend naar buiten en ten slotte geloven de omstanders in Jezus in vers 45. Daarna gingen enkelen van hen Jezus verlinken aan de farizeeërs (46)

En Jezus trok rond in heel Galilea, gaf onderwijs in hun synagogen en predikte het Evangelie van het Koninkrijk, en Hij genas elke ziekte en elke kwaal onder het volk. (Matt 4:23)
Het is wel heel toevallig dat alle zieken en iedereen met een kwaal in het hele volk geloof had om genezen te worden.

Toen het nu avond geworden was, brachten ze velen die door demonen bezeten waren, bij Hem, en Hij dreef de boze geesten uit met een enkel woord, en Hij genas allen die er slecht aan toe waren,
(matt 8:16)

hoe God Jezus van Nazareth gezalfd heeft met de Heilige Geest en met kracht en hoe Hij het land doorgegaan is, terwijl Hij goeddeed en allen die door de duivel overweldigd waren, genas, want God was met Hem. (Hand 10:38)

14 En er werden er steeds meer toegevoegd die in de Heere geloofden, menigten van zowel mannen als vrouwen, 15 zodat zij de zieken naar buiten droegen op de straten en hen op bedden en ligmatten legden, opdat, wanneer Petrus voorbijkwam, ook maar zijn schaduw op iemand van hen zou kunnen vallen. 16 En ook de menigte uit de steden in de omgeving kwam gezamenlijk naar Jeruzalem. Men bracht zieken en hen die door onreine geesten gekweld werden, en zij werden allen genezen. (Hand 5:14-16)

!!!Niet alleen bij Jezus werden ALLEN genezen! OOK bij de apostelen!!! De apostelen die zelf gezegd hadden dat het niet kwam door wie zij waren (De reden was niet hun apostelschap, maar hun geloof in de Naam van Jezus en de kracht van die Naam), dus ook dàt is geen excuus (Hand 3:12)

8 En het gebeurde dat de vader van Publius, door koorts en buikloop bevangen, op bed lag. Paulus ging naar hem toe, en nadat hij gebeden had, legde hij hem de handen op en maakte hem gezond.
9 Toen dit nu gebeurd was, kwamen ook de anderen op het eiland die ziekten hadden, naar hem toe en zij werden genezen. (Handelingen 28:8-9)
Niet alleen bij de mensen die vanaf het begin bij Jezus waren, maar ook bij Paulus, en allemaal hadden ze het geluk dat ieder voor wie ze baden genoeg geloof had? Alle zieken op malta hadden geloof om genezen te worden? Dat is volgens mij niet realistisch, en ook niet Bijbels.

Het is waar dat als iemand geloof had om genezen te worden dit vermeld wordt. Maar het is absoluut onmogelijk dat telkens alle aanwezige zieken in de ‘mensenmassa’ geloof hadden.

Tot slot: Dit is een antwoord op een reactie op het bovenstaande.
Er zijn ‘gebedsgenezers’ die zeggen dat als iemand niet geneest diegene dan niet genoeg geloof heeft. Dat is veroordeling, en daarnaast nog on-Bijbels ook.

Joh 9:3-4 “maar opdat de werken van God in hem geopenbaard zouden worden moet ik de werken doen van Hem Die Mij gezonden heeft.” (Vertaald vanuit het Grieks)
Jezus genas de blinde man waar het hier in Johannes 9 over gaat omdat Gods werken dan zichtbaar zouden worden. Sommigen hebben deze tekst gebruikt op te zeggen dat God hem ziek wilde hebben. Genezing gaat om de werken van God. De gelovigen mogen voor zieken bidden zodat daardoor Gods werken geopenbaard zullen worden. Dit functioneerd als een teken van Gods bestaan en van Zijn liefde voor iedereen die Hem nog niet (goed) kent.

Jezus droeg de striemen voor de genezing (Jes 53), Dus Hij heeft het recht op genezing. Jezus stierf voor redding en zo voor de zonden van de hele wereld. Uiteindelijk gaat het om Gods eer. Zonder geloof is het echter onmogelijk God te behagen. (Heb 11:6) Dus je kan dat geloof niet zomaar wegwuiven.
Het is alleen zo dat je geloof kan hebben voor de genezing en bevrijding van anderen. Hierdoor kunnen meer mensen genezen en bevrijd worden, waardoor de werken van God veel meer geopenbaard worden.

llareek - 17:04:18 @ Genezing, Uit de oude doos